Tips bij het snijden van piepschuim

Wilt u piepschuim snijden en vraagt u zich af hoe u dit het beste kunt doen? Lees dan dit blog, waarin we verschillende technieken vergelijken.

Polystyreen, ook wel bekend als piepschuim, is een eenvoudig te bewerken materiaal. Om deze reden is het een zeer populair materiaal dat veel gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal ter bescherming van producten tijdens transport. Zeker bij gevoelige apparatuur, zoals tv’s, wordt standaard piepschuim gebruikt om de klappen tijdens het transport op te vangen. Piepschuim leent zich echter vooral goed als isolatiemateriaal. Maar hoewel piepschuim eenvoudig te bewerken is, is het niet zo simpel om strakke snijlijnen te realiseren als u niet beschikt over de juiste apparatuur. En dan hebben we het nog niet eens over de rommel gehad die vrijkomt bij het bewerken van piepschuim.

Het snijden van piepschuim met een mes

Wanneer u een stuk piepschuim wilt bewerken, kiest u voor een stanleymes of een speciaal isolatiemes. Het voordeel van een stanleymes is dat deze zeer scherp is en dus goed gebruikt kan worden om nauwkeurige snijlijnen te maken. Het nadeel is echter dat het snijden met een stanleymes vrij gelimiteerd is, omdat de lengte van het mes te kort is om door dikke stukken piepschuim heen te snijden. Wanneer u het mes verder uitschuift zal de spanning op het einde van het mes afnemen, wat minder rechte snijlijnen als gevolg heeft. Een isolatiemes is dan ook geschikter voor het snijden van dikke stukken piepschuim, maar is minder geschikt voor precies werk dan een stanleymes.

Geavanceerde snijmachines

Wanneer u grote hoeveelheden piepschuim moet snijden, blijken een stanleymes en isolatiemes al snel niet zo comfortabel. Ook zal de nauwkeurigheid van de snijlijnen te wensen overlaten. Daarom kiest men er vaak voor om het snijwerk uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven, die geavanceerde snijmachines tot hun beschikking hebben. Deze industriële machines kunnen tot op de millimeter nauwkeurig snijden, in een hoog tempo en zonder een grote rommel achter te laten. Zo laat u honderden of zelfs duizenden stukken op maat snijden, waarbij ieder stuk exact hetzelfde is. We raden u dus aan om met grote hoeveelheden of nauwkeurige opdrachten naar een specialist bij u in de buurt te gaan.

Marcol BV, de specialist op het gebied van industrieel snijwerk

Bent u op zoek naar een specialist op het gebied van snijden, stansen en frezen? Neem dan contact op met Marcol BV. Met meer dan 50 jaar ervaring in het vak weten wij wat nodig is om uw snijopdracht tot een succes te maken. Bel naar 0416 – 27 30 14 of mail uw vraag naar info@marcol.nl.